Tjek om dit hus er vinterklar, og hvordan huset bliver det
15876
post-template-default,single,single-post,postid-15876,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Tjek om dit hus er vinterklar

Tjek om dit hus er vinterklar, og hvordan huset bliver det

Som husejer ved du sikkert allerede godt, at vinteren kan være hård mod facaden, fugerne og fundamentet – men hvordan kan man gøre sit til, at huset bliver vinterklar? Det skal vi kigge nærmere på i dette blogindlæg, hvor vi kommer nogle håndgribelige råd til, hvordan du gør huset klar til at modstå vinterens kulde og hårde vejr.

Medmindre du har været uden for Danmarks grænser – eller blot har været gravet ned under dynen den seneste uge – så har du sikkert opdaget, at vinteren så små har meldt sin ankomst. Det er blevet koldere, dele af landet melder om sne; og træerne står efterhånden helt uden blade. Det betyder således også, at dit murværk begynder at blive udsat for frost, sne og barskt vejr, hvilket kan forsage store skader på huset, såfremt der ikke bliver taget hånd om det.

Vi anbefaler som udgangspunkt altid, at du får tjekket murværket og fundamentet senes i november måned, da dette oftest er ved at være sidste chance for at få gjort huset vinterklar inden sne og frost melder sig. I år har dog været lidt en undtagelse, da vinteren er kommet lidt senere end den plejer. Ikke desto mindre bør du opfatte den seneste uges vejrændringer som et tegn på, at det er på tide, at få gjort noget ved facaden eller fundamentet, såfremt du ikke ønsker skader på huset.

Læs også: Typiske skader på din facade

Det er naturligvis ikke udelukket af få udført murerarbejde på din facade om vinteren, men det barske vejr og de kolde temperaturer vil alt andet lige bremse arbejdet – og kan i mange tilfælde forsinket udførslen af din opgave betydeligt.

Sådan gør du huset klar til vinteren

Det er sjældent svært eller specielt tidskrævende at gøre boligen klar til vinteren, men det er tid, der er rigtigt godt givet ud – særligt hvis det sparer dig for en fremtidig facaderenovering eller omfugning. I det følgende kommer vi derfor med nogle gode råd til, hvordan du klargør de mest gængse områder af huset til vinterens komme.

skorstenEn af de ting, der er meget udsat i forhold til kulde og blæst, er din skorsten. Det er derfor en god ide, at du sikrer dig, at din skorsten er i god stand – således at vinteren ikke byder på ubehagelige overraskelser. Er din skorsten muret op, så er det godt at tjekke, om fugerne og murstenene omkring skorstenen er hele. Det typiske problem om vinteren er at fugerne eller skorstenene sprækker på grund af frost, og det kan blive en dyr fornøjelse i længden; særligt når det handler om din skorsten.

Det er nemlig sådan, at din skorsten kan blive rokket løs af blæst, såfremt murstenene eller fugerne ikke er solide – og hvis skaden først er sket, så er det svært at rette op på. Oplever du at din skorsten ser slidt og sprukket ud, så kan du altid kontakte os for et uforpligtende tilbud på blandt andet omfugning, der får skorstenen tilbage i topform.

Et andet område af dit hus, der er meget udsat om vinteren, er dine tagrender. De fleste husejere har nok et lidt ambivalent forhold til deres tagrender – og det forstår vi egentlig godt, for de kan kræve megen vedligeholdelse i perioder – men hvis du ikke ønsker dem ødelagte, så bør du sørge for, at de er vinterklare. Det nemmeste at gøre i denne forbindelse er at rense dem, således at de ikke stopper til. Endvidere sørger rengøringen af tagrenderne for, at de ikke bliver fyldt op af vand, der til gengæld fryser til og ødelægger dem, når vinteren er over os. Fyldte tagrender kan også få vandet i tagrenden til at flyde over og løbe ned af din facade, hvilket aldrig er godt. En meget fugtig facade giver nemlig anledning til eksempelvis frostsprængninger, hvilket er en af de primære årsager til at de fleste får udført omfugninger eller facaderenoveringer.

Slutteligt, så anbefaler vi naturligvis, at du har helt styr på din facade og dit murværk. Hos Aalborg Facaderenovering arbejder vi til dagligt med renovering af facader, hvorfor du naturligvis også får nogle gode råd med på vejen til vintersikring af facaden. Murværket er nemlig særligt udsat om vinteren, og det kan blive dyrt at springe over, hvor gærdet er lavest.

Læs også: Udvendig facadeisolering

omfugningDet første du bør gøre, når du tjekker din facade, er at undersøge om fugerne og murstenene er hele. Oplever du at fugerne er sprækkede eller skaller af, så kræver det handling hurtigst muligt. Sprækkede fuger suger nemlig vand – og det giver anledning til frostsprængninger, når temperaturen bliver lav nok. Som udgangspunkt bør du altid få repareret dine slidte fuger hurtigst muligt; men det gør sig i allerhøjeste grad gældende, når temperaturerne nærmer sig frysepunktet.

Har du en pudset facade, så gør lidt det samme sig gældende – for her kan det også give store problemer, såfremt pudsen er sprækket eller skaller af. Hos Aalborg Facaderenovering er vi eksperter i forskellige former for facadepuds, og vi kan i de fleste tilfælde hjælpe dig hurtigt videre. Som udgangspunkt kan du få udført puds af din facade året rundt; med undtagelse af de perioder, hvor der er meget hård frost. Reagér derfor på afskallede og slidte facader, så snart du opdager det.

Afslutning

Og med det nåede vi afslutningen på dette blogindlæg omkring vintersikring af dit hus. Får du styr på ovenstående ting, så er du allerede godt sikret imod eventuelle skader på dit murværk eller hus, som følger af frost og sne. Selvom det kan virke som en sur pligt at få tjekket facaden eller taget igennem, så vil du takke dig selv, når frost og sne først sætter ind. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at vente med vintersikringen af huset.

Har du spørgsmål eller kommentarer til os fra Aalborg Facaderenovering, så er du altid velkommen til at skrive en kommentar til blogindlægget, og så hjælper vi dig gerne så godt videre, som vi overhovedet kan. Endvidere er du altid velkommen til at kontakte os, såfremt du ønsker et uforpligtende tilbud på renovering af din facade.

Ingen kommentarer

Opslå en kommentar