Praktiske råd til at holde på varmen i vinterkulden
15884
post-template-default,single,single-post,postid-15884,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Praktiske råd til at holde på varmen i vinterkulden

Praktiske råd til at holde på varmen i vinterkulden

Vinteren har for alvor ramt os her i lille Danmark – og ikke nok med dét, der har også sneet flittigt. Det betyder således også for de flestes vedkommende, at der skrues godt op for radiatorerne, brændeovnen eller fyret, så boligen er varm og behagelig at være i.

Men den ekstra varme der skal tilføres boligen er værd at være opmærksom på, for selv om det alt andet lige vil bidrage til en højere varmeregning, så kan du hurtigt komme til at betale for meget mere end du bruger, såfremt meget af varmen blot fiser ud af boligen.

Læs også: Tjek om dit hus er vinterklar

Endvidere kan du selv gøre nogle helt lavpraktiske tiltag i boligen, der får det hele til at føles lidt varmere. Det giver dig ikke blot en behagelig bolig og et godt indeklima, men også mere varme for pengene.

I dette blogindlæg har vi således også fokus på, hvordan du kan holde på varmen i vinterkulden – og ikke mindst hvilke ting du selv kan gøre, når boligen skal varmes lidt ekstra op.

Praktiske råd til at holde boligen varm og behagelig om vinteren

Det kan nok ikke undgås, at der skal skrues lidt ekstra op for radiatoren eller brændeovnen her til vinter; men sådan er det jo, når temperaturerne når de frygtede minusgrader. Der findes dog en række forskellige ting du selv kan gøre, når du gerne vil være så effektiv med opvarmningen som muligt.

Undgå store temperaturforskelle

En af de bedste du kan gøre for både indeklimaet og temperaturen inden døre, er at sørge for, at temperaturen er ensartet i hele huset. Det er aldrig en god ide at skrue helt vildt op for radiatoren i ét rum, og helt lade være i et andet.

Ikke nok med at de store temperaturforskelle hurtigt får det til at føles, som om at der er træk – så skaber de store forskellige i rumtemperatur også god mulighed for udvikling af kondens, skimmelsvamp og dårligt indeklima. Der vil naturligvis altid være nogle rum, som du bruger mere end andre; men sørg så vidt muligt for, at alle rum i boligen har en rimelig temperatur.

Skab de bedste omgivelser for behagelig varme

Når du skruer op for din radiator om vinteren, så giver det selvsagt en højere temperatur i boligen – men det er langt fra ensbetydende med, at du får det meste ud af den ekstra varme, der bliver produceret. Og det kan koste dig mange penge.

Det er derfor en rigtigt god ide, at du selv flytter lidt rundt på nogle af tingene i boligen, så varmen bliver fordelt hurtigere og mere ligeligt.

I praksis kunne en god ting eksempelvis være at fjerne eventuelle møbler foran dine radiatorer, således at varmen nemmere strømmer ud i rummet. Mange af os har sofaer, stole eller andet stående for vores radiatorer, men det medvirker til, at du går glip af en masse varme.

En god tommelfingerregel er at holde en afstand på minimum 15 centimeter til radiatoren, således at varmen frit kan strømme ud i lokalet. Ikke nok med at rumtemperaturen hurtigere når et behageligt punkt, så bliver din opvarmning også mere effektiv, således at du sparer penge på varmeregning.

Læs også: Typisk skader på din facade

Derudover er et andet praktisk tip også at trække persienner eller gardiner for, når det alligevel er blevet mørkt uden for. Det er nemlig oftest vinduerne, der er de store syndere i forhold til at lade varmen sive ud – og dermed sænke rumtemperaturen, men til gengæld hæve varmeregningen.

Det kan selvfølgelig være, at du ikke er interesseret i at lukke hele stuen til, når du befinder dig i den, men i så fald kan du stadigvæk spare penge på varmeregningen ved at trække gardiner og persienner for mens du sover.

Effektiv udluftning for bedre indeklima og bedre rumtemperatur

Det er altid vigtigt med god udluftning – også om vinteren. Udluftning i boligen skaber nemlig et godt indeklima, og sørger for at partikler, fugt og andet bliver ekspederet ud af boligen hurtigt opg effektivt. Men om vinteren skal du helst lufte ud på en lidt anden måde end om sommeren, da rumtemperaturen selvsagt falder meget hurtigere; hvilket gør det endnu dyrere at varme op igen.

En god tommelfingerregel er derfor at lufte kort og intenst ud om vinteren. Modsat om sommeren hvor du måske har vinduerne åbent i længere perioder ad gangen, så hold dig til 2-5 minutters intens udluftning med gennemtræk om vinteren. Dette kan du så gøre et par gange om dagen, og du vil have frisk luft i boligen samt godt indeklima.

Det vigtige at holde fast i er dog, at du får skabt et godt gennemtræk i boligen – for ellers er det umuligt at få luftet ordentlig ud, når udluftningsperioden er så kort. Endvidere er det vigtigt at du er meget opmærksom på hvor længe du lufter ud, da den meget kolde udeluft hurtigt får nedkølet væggene omkring dine vinduer, hvilket kan medføre udvikling af eksempel kondens (og efter længere tid, skimmelsvamp). Endvidere kan kuldeindfaldet fra åbne vinduer også hurtigt medvirke til følelsen af, at der ‘fodkoldt’.

Og således nåede vi afslutningen på dette blogindlæg, der giver dig nogle praktisk råd i forhold til at skabe godt indeklima – og ikke mindst en behagelig rumtemperatur – om vinteren. Har du spørgsmål eller kommentarer til artiklen, så sidder vi altid klar ved tasterne.

Ingen kommentarer

Opslå en kommentar